Mitä on kuvailutulkkaus?

Kerro se mitä näet

Kuvailutulkki pukee sanoiksi sen mitä näkövammainen ei voi nähdä. Kuvailutulkkaus on visuaalisen ärsykkeen muuttamista puhutuksi tai      kirjoitetuksi kieleksi. Kuvailutulkkaus tuo viestinnän näkövammaisen saataville, aivan kuten kirjoitustulkkaus ja viittomakieli kuuroutuneille ja kuulovammaisille, tai kielenkääntäminen lähdekieltä osaamattomalle.

Kuvailutulkkaus on saavutettavuuspalvelu, jonka avulla näkövammainen pääsee nauttimaan median ja kulttuurin sisällöistä ja tuotteista. Kuvailutulkki pyrkii välittämään kohteen sanallisesti niin, että näkövammainen pääsee osalliseksi kokemuksesta yhdenvertaisesti näkevien kanssa.

Kuvailutulkkauksen käyttäjillä on erilaisia taustoja ja mielenkiinnon kohteita sekä näkövamman asteita ja muotoja. Näkövammaisia on Suomessa vähemmän kuin kuulovammaisia, mutta on arvioitu, että näön ongelmia on paljon enemmän kuin tiedetään.

Suomessa kuvailutulkataan elokuvia, televisio-ohjelmia, tanssi- ja teatteriesityksiä sekä taide- ja museonäyttelyitä. Lisäksi kuvailutulkataan yleisötapahtumia kuten urheilua ja oppilaitosten päättäjäistilaisuuksia. Kuvailutulkkaus kehittyy jatkuvasti ja sen sovellusmahdollisuudet ovat rajattomat.

Lue, katsele tai kuuntele lisää kuvailutulkkauksesta

“Kun kuvailutulkataan taideteosta, on päämääränä poistaa sellaiset esteet, jotka vaikuttavat teoksen ymmärtämiseen ja kokemiseen,” kirjoittaa Anu Aaltonen teattereille tarkoitetussa käytännön oppaassa.

LUE ARTIKKELI ⤴

– Saatan kotona arvata murhaajan miestä paremmin, kun katsomme television kuvailutulkattuja jännityselokuvia. Saatan sanoa, että sehän piilotti sen puukon patjan alle, Katja Kuusela nauraa.

LUE ARTIKKELI ⤴